Каталог товарів
'ulogin:auth' is not a component

З чого починати не маючи капіталу?

Коли у нас з'являлися перші фермери, які оточують люди, які не вирішувалися почати, говорили:

 - Ще не час, немає умов для старту - законів, кредитів, капіталу і т.д. і т.п.

Зараз ті ж люди кажуть:

 - Їм пощастило - вони вчасно почали, вдало скористалися кредитами, зараз вже немає таких можливостей, знову ж таки немає коштів і т.д і т.п.


Как начать бизнес


І так буде завжди - одні люди роблять, інші - зважують власні можливості. А можливості є завжди, треба лише бути готовим ними скористатися.

Починати завжди складно, і зараз, і п'ятнадцять років тому. Особливо, коли у тебе в кишенях вітер гуляє. З грошима почне будь-, а ось стартувати з нуля - це буде завдання складніше. Словом, це досить азартна гра. Так якщо ще врахувати, що ставки в грі під назвою «сільське господарство» дуже ризиковані.

Звичайно, найкраще починати в тому напрямку, який знаєш, вмієш, і до чого лежить душа. Займаючись справою, яке подобається, отримуєш задоволення. А коли крім задоволення є ще й хороший матеріальний результат - про що ще можна мріяти?

Але часто буває так, що сам не знаєш, що тобі більше подобається, а починати треба.

Звичайно, треба пробувати себе в різних напрямках, але в першу чергу в тих, які можуть принести швидкий результат при невеликих фінансових вкладеннях. Навіть якщо ваша пристрасть садівництво, то якийсь час доведеться заробляти кошти для цього в інших напрямках, так як для закладки саду будуть потрібні чималі фінансові кошти і ще кілька років вас чекають тільки витрати, які треба чимось покривати.

Сільгосп бізнес з нуля. Коли я починав і думав який напрямок вибрати, я виходив з наступного:

1) грошей немає;

2) техніки немає;

3) транспорту немає;

4) особливих практичних умінь теж немає.

Я придивлявся до всіх, хто самостійно працював на землі. І кращого напрямки, ніж вирощування овочів я не знаходив.

Що приваблювало мене в овочівництві:

Рослинництво, і овочівництво зокрема, дає велику свободу, ніж наприклад тваринництво.

До будь-якій тварині при самому мінімальному догляді треба підійти хоча б пару разів на день, щоб воно не кричало. І так кожен день, і 365 днів на рік.

Овочівництво носить сезонний характер. Хоча і має піки в певні періоди, але не так напружено протягом року. До рослин можна не підходити не один день. Навіть якщо йому чогось не вистачає, воно не кричить. Хоча недогляд теж може привести до погіршення результату.

Заняття овочівництвом на невеликій площі не вимагає великих початкових фінансових вкладень. В основному це витрати на насіння, обробіток ґрунту і захист рослин.

Можливо займатися ще не маючи своєї техніки. Для основного обробітку грунту техніку можна найняти. Таких робіт небагато.

Основні роботи робляться вручну. Тобто в основному все залежить від мене.

Переді мною був приклад корейців, які займалися вирощуванням баштану і овочів. Вони, як правило, не мали ні своєї техніки, ні своєї землі, але завжди мали багато кавунів і овочів.

Я бачив, що мої знайомі, які попрацювали хоча б сезон разом з корейцями, мали хороший результат і повертатися в колгоспне життя вже не хотіли.

Всі інші премудрості технології вирощування овочевих культур освоювалися в процесі роботи. Багато що давало знайомство з чужим досвідом. Здорове цікавість тут зовсім не завадить. А також метод проб і помилок - найстаріший і найкращий метод навчання. Все інше - в процесі роботи.

На наступний рік ми змогли купити плівку і побудувати теплиці для розсади, щоб зайнятися вирощуванням ранніх овочів. Ми не стали заглиблюватися в одну культуру і один вид продукції. Старалися мати і ранню, і середню, і пізню продукцію.

Не треба розраховувати на сильно великий результат відразу ж в перший рік. Треба тільки ставити перед собою завдання щорічного розвитку. Не можна задовольнятися досягнутим, тупцювати на місці. Сьогодні обробили 1 га, на наступний рік - 2 га. Або отримали 50 т продукції, на наступний рік - 100 т. А ще краще - працювати над подвоєнням свого доходу. У будь-якому випадку треба ставити перед собою завдання зростання результатів свого бізнесу.

При такому поступовому нарощуванні виробництва результат прийде. Згодом почнете обростати технікою, зможете залучати до себе на допомогу працівників.

А потім з'явиться і можливості для заняття іншими напрямами, які вимагають великих ресурсів: садівництвом, виноградарством, тваринництвом і ін.

Я з часом зміг придбати техніку, з'явилася можливість орендувати великі площі землі - став займатися виробництвом зерна, де процеси вимагають менше ручної праці і більш механізовані, так як в нашій місцевості обмежені трудові ресурси.

Багато фермерів, які починали також і не відчувають проблем з робочою силою, навпаки, не захопилися нарощуванням площ, а зайнялися інтенсифікацією овочівництва. Вони розширюють асортимент, впроваджують крапельне зрошення, набувають сівалки точного висіву, домагаються більш високих врожаїв, покращують якість, зайнялися упаковкою.

Адже овочівництво і зараз дає найбільший дохід з 1 га землі, він в кілька десятків разів вище ніж при вирощуванні будь-яких зернових, олійних і технічних культур.

І ще один важливий момент - коли починаєш і обсяг вирощеної продукції невеликий, для отримання більш високого результату ми самі все продавали кінцевого споживача - не користувалися послугами посередників і оптовиків. Хоча з часом, коли стали вирощувати великі обсяги продукції, відійшли від роздрібної торгівлі. Нам стало більш вигідним продавати оптом, щоб не втрачати час на ринку і зосередитися тільки на виробництві продукції.

Хоча зараз я вже не займаюся овочами, як і раніше вважаю, що немає нічого кращого для старту в фермерській справі.
Бізнес в селі: Вирощування квітів
07.12.2017
Бізнес в селі: Вирощування квітів
Зріз добре купують перед святами, а горшкові рослини круглий рік.
Бізнес в селі: Вирощування зелені
05.12.2017
Бізнес в селі: Вирощування зелені
Практично всі люблять салати зі свіжої зелені, тому ідея бізнесу з вирощування петрушки ...
Бізнес в селі: Вирощування полуниці, малини та інших ягід
04.12.2017
Бізнес в селі: Вирощування полуниці, малини та інших ягід
Малина і полуниця символізують солодку, повну задоволень життя
Будьте в курсі:
E-mail
Підписатися



© 2014-2023 МотоЧас. Техніка для справи. Всі права захищені.