Каталог товарів
'ulogin:auth' is not a component

Екологічний туризм, як бізнес в селі.

Термін «екологічний туризм» зустрічається в різних контекстах сьогодні досить часто. Причиною цього є зростання інтересу до «м'яким» формам організації туризму, які отримали, в тому числі, назва «природо-орієнтовані» або «соціально-відповідальні», з огляду на те, що людство, нарешті, усвідомило згубні і глобальні наслідки своєї індустріальної діяльності.

На сьогоднішній існує кілька десятків визначень екологічного туризму, більшість яких зводиться до природоохоронного змістом. Провівши аналіз більшості термінів можна представити якесь об'єднане і повне тлумачення терміна. Екологічний туризм це форма пріродооріентірованного туризму, здійснювана з метою пізнання дикої природи і культури дестинації, що не порушує цілісності екосистеми, покликана внести вклад в збереження природних ресурсів, охорону навколишнього середовища та соціально-економічний розвиток туристичної території.

Більшість видів туризму благотворно впливають на соціально-економічний добробут тих територій, де розвиваються, але часто призводять до екологічних і антропогенних проблем. Єдиний вид туризму, який не призводить до зміни або погіршення екології природний зон туристських територій, а навпаки, створює умови для підтримки і збереження всіх видів природних ресурсів - це екологічний туризм, що дуже важливо в сучасному світі, при існуючій загрозі екологічної катастрофи і безвідповідальному ставленні людини до планети і всьому, що було створено на ній задовго до появи людей. Екотурізм істотно відрізняється від інших форм своїм позитивним впливом на сталий розвиток природних ті ритор, виражене в балансі екологічних, соціально-культурних та економічних впливів туризму.

Узагальнюючи вищевикладене, можна виділити найбільш важниесоставляющіе компоненти екотуризму:

- просвіта туристів, тобто створення деяких освітніх турпродуктів з природознавчої спрямованістю, націлені на розширення знань і навичок туристів;

- збереження екосистем, яке передбачає дбайливе використання ресурсів на маршруті, участь туристів і туроператоровв кампаніях із захисту дикої природи;

- повага звичаїв і традицій місцевих громад, що призводить до можливостей міжкультурного обміну.

Під впливом різних факторів, що впливають на розвиток екологічного туризму останнім часом, проявилося кілька сучасних тенденцій. По-перше, екологічний туризм набуває все більшу різноманітність, так як виникають нові форми і прояви. По-друге, відбувається все більша інтеграція екотуризму з іншими видами туризму і галузями туріндустрії. Прихильники істинного значення екотуризму, яке зводиться до природоохоронного змістом, спантеличені збільшеним отріцательнимвоздействіембольшіх потоків екотуристів, відстоюють позицію, спрямовану на заборону ведення будь-яких форм туристської деятельностіна особливо охоронюваних природних терріторіях.Несмотря на їхню позицію, екологічний туризм вже став частиною масових напрямків, наприклад, у багатьох культурно-пізнавальних або пляжних турах, як екскурсійна складова, виступає короткострокове посещеніезаповедніков, національних п ркові інших охоронюваних природних територій. Безумовно поява нових тенденцій змінює первісний зміст і значення екотуризму і часто розмиває поняття екотурістской діяльності.

На сьогоднішній день екологічний туризм є однією з перспективних і швидко розвиваються секторів індустрії туризму, займаючи одну з провідних позіцій.По оцінками багатьох експертів, на частку екотурізмапріходітся вже більше 10-20% прибутку від усього туристичного ринку.

Україна - країна, с унікальнимі памятнікамі природи, безцінними національними заповідниками і видатними потенційними туристичними об'єктами, але вона все ж не займає лідируючі позиції серед країн, що спеціалізуються на екологічному турізме. Прічіной цьому є не тільки банальний для нашої країни недолік: в Україні гідним чином не розвинений жоден вид туризму, в порівнянні з іншими країнами, на які варто рівнятися. Всі проблеми через відсутність мотивацій, бажань і хорошого фінансування. У сучасному світі люди навчилися продавати найбожевільніші і, по суті, непримітні об'єкти. В даному випадку, нічого не потрібно вигадувати, слід тільки правильно розставити пріоритети в просуванні туристських об'єктів, зокрема, екологічних природних зон. Існують приклади навіть слаборозвинутих країн, які мають високу популярність серед екотуристів, такі як Кенія, Танзанія, Беліз, Еквадор, Лаос, Непал.

У таблиці 1 наведено порівняльну характеристику даних особливо охоронюваних природних територій світу і України, але за основу взято тільки державні особливо значущі природні території з високим рівнем охорони.

Таблиця 1 - Порівняльна характеристика особливо охоронюваних природних терріторійотдельних країн світу

Країна  Кількість ООПТ  Загальна площа ООПТ тис. га Загальна площа в% від території країни
1 США 803 54 312 5.6%
2 Австралія  2537 48 473 6.3%
3 Канада 1814 45 636 4.6%
4 Росія 144 42 568 2%
5 Індонезія  122 5 668 3%
6 Швеція  750 3 928 8.7%
7 Індія  83 3 562 1.1%
8 Нова Зеландія 131 1 933 7.2%
9 Казахстан 11 1 672 0.6%
10 Норвегія  110 1 529 4.7%
11 Фінляндія  55 999 3%
12 Туркменія  8 820 1.7%
13 Узбекистан 10 807 1.8%
14 Україна  25 800 1.3%
15 Японія  53 638 1.7%
16 Італія  17 442 1.5%
17 Іспанія  34 160 0.3%
18 Німеччина  8 129 0.4%
19 Австрія  10 93 1.1%
20 Данія  22 11 0.3%

 За даними поданої вище таблиці, можна зробити висновок, що розподіл ООПТ по території організовано по-різному в різних країнах світу. В ряді країн СНД переважає невелика чисельність ООПТ, але з великою середньою площею. А в таких країнах, як Канада, Австралія, Швеція, Норвегія работае гораздо більшу кількість охоронюваних територій при їх порівняно невеликий середньої площі. Також варто відзначити, що загальна площа ООПТ в Україні більше площі ООПТ Німеччини та Австралії, однак наша країна з розвитку екотуризму значно їм поступається.

image001-2.jpg

Виходячи з представлених даних про відвідуваність заповідників, можна констатувати її значне зростання за десять років, більш ніж в шість разів. Незважаючи на те, що представлена ​​інформація не дозволяє робити остаточний висновок про певну тенденцію, тим не менш, можна відзначити різке підвищення відвідування заповідників, починаючи з 2008 року і стабільний, нехай і незначне зростання в наступні роки.

Відвідуваність національних парків росте за рахунок вітчизняних туристів, тоді як кількість іноземних знаходиться майже в статичному положенні.

Національні парки є основними ресурсами розвитку екологічного туризму. І, виходячи з рівня їх облаштованості, інфраструктури, а також унікальних об'єктів і послуг, що надаються, туристи віддають перевагу тим чи іншим паркам.

Бізнес в селі: Вирощування квітів
07.12.2017
Бізнес в селі: Вирощування квітів
Зріз добре купують перед святами, а горшкові рослини круглий рік.
Бізнес в селі: Бджільництво
29.11.2017
Бізнес в селі: Бджільництво
Власну справу можна почати з невеликої домашньої пасіки
Бізнес в селі: Сільський туризм
27.11.2017
Бізнес в селі: Сільський туризм
Міські жителі втомилися від постійного шуму і суєти
Будьте в курсі:
E-mail
Підписатися



© 2014-2023 МотоЧас. Техніка для справи. Всі права захищені.